top of page

Tajin

harira-corbasi-gorsel-yemekcom.webp

Kuskus

pg-chicken-tagine-1635509132.jpg

Harira

Sonrasında harira çorbasını sayabiliriz. İçerisinde mercimek, nohut, kereviz yanı sıra zerdeçal, zencefil, tarçın gibi birçok baharatın olduğu bir çorba. Genelde ramazan aylarında pişiriliyor.

D6v2JWuXoAAODDU.jpg.webp

Briwat

Tatlı olarak ise Briwat. Üçgen şeklinde derin yağda kızartılan içi badem dolu bir tatlıdır.

Fas'ta Ne Yenir?

Fas mutfağı denildiği zaman akla ilk gelen yemek tabi ki Tajin oluyor. Tajin adını aslında içerisinde piştiği toprak çömlekten alıyor. Genel olarak içerisinde sebzeler olan isteğe göre et ve tavuk da eklenebilen yavaş yavaş pişmesi ile ünlü bir yemek diyebiliriz. Net olarak içerisinde olanlar konusunda bir şey diyemeyeceğiz çünkü her yediğimiz yerde içeriği ve tadı birbirinden farklıydı.

Fas’ta kahvaltı kültürü pek gelişmiş değil. Kahvaltı menülerin çoğunluğu bazlama-gözleme gibi bir hamur işi yanında bal, reçel ve tereyağı üçlüsünden oluşmaktadır. Bazı yerlerde yanında bir parça üçgen peynir verildiği de oluyor. 
 

Ülkede en çok tüketilen içecek nane çayı diyebiliriz. Otellere girdiğiniz zaman odaya çıkmadan önce nane çayı ikramı ile karşılaşmanız mümkün.

 

Şehirlerde sıkma meyve suyu yapan küçük dükkanları bolca göreceksiniz. 
 

Fas’taki yemeklerin çoğunda kişniş, zerdeçal, zencefil, safran gibi ağır baharatlar kullanıyorlar. Eğer bu gibi baharatları tüketme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız yöresel yemekler konusunda biraz zorlanabilirsiniz.

Fas'ta denemeniz gereken ana yemekler yukarıda saydıklarımız. Onun haricinde haşlanmış salyangoz çorbası, Zaalouk (Patlıcan, domates, zeytinyağı, baharatlar), Bastilla (tavuklu tart), Shebakia (ballı susamlı kurabiye) gibi tatlar da denenebilir.

Tabi ki kuskus listeye girmezse olmaz. Kuskus için Fas’ın ulusal yemeği diyebiliriz. Sadece pilav gibi pişirenlerin yanında et veya haşlanmış sebze ile de pişirenler mevcuttur.

Briwat.jpeg

Yöresel yemeklerden tatmak istiyorsanız bu lezzetleri mutlaka denemeniz gerekiyor. Zaten Sahra çölü turuna katılırsanız 3 gün boyunca yerel yemekler yiyebileceğiniz restoranlarda duruluyor. Akşam kalınan yerlerde genellikle tajin menüsü çıkıyor.

 

Yöresel yemekler içerisindeki yoğun baharatlardan dolayı herkesin ağız tadına uygun olmuyor. Kimisi çok severek yiyebilirken kimisi hiç yiyemiyor. En önemli etkeni ise yemekler içerisinde kullandıkları kişniş. Bildiğiniz gibi kişniş herkesin yiyebildiği bir şey değil. Kimisi kişnişten sabun tadı alıp yiyemiyor kimisi ile severek tüketiyor. Eğer siz de kişnişten sabun tadı alanlardansanız Fas'taki yerel yemekler konusunda işiniz biraz zor. Çünkü yöresel bir şey değil de makarna yiyeyim dediğiniz zaman bile yemeğin üzerine kişniş serpilmiş bir şekilde önünüze gelme ihtimali yüksek.
 

Bir fikir olarak söylememiz gerekirse güzel yapılmış tajin yemeğinin mutlaka denenmesi gerekiyor. Biz en güzel tajin yemeğini Sahra Çölü turunda ilk akşam kaldığımız otelde yemiştik.

Bizim gittiğimiz yerlere kısaca bakacak olursak;

Marakeş

_MG_1247.CR2
_MG_1254.CR2

Akşam yemeğimizi ise çok tatlı ve lezzetli Beats Burger’de yemiştik ancak şimdi kontrol edince mekanın isim ve konsept değiştirip Le mart marrakech adı ile yola devam ettiğini gördük. Yorumları güzel, mekan da gayet güzeldi. 

Ayrıca Jamaa el - Fna meydanında kurulan seyyar lokantalarda dilediğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Sokak lezzeti ve uygun fiyat arıyorsanız buraya mutlaka uğrayın deriz.  Hijyen konusunda bir garanti vermiyoruz. Özellikle salganyoz çorbası denemek istiyorsanız burda kesinlikle bulabilirsiniz.

Sahra Çöl Turu

 Bu tur için yemek önerisinde bulunamayacağız çünkü öğlen yemeklerini katıldığınız turların anlaşmalı olduğu restoranlarda, akşam yemeklerini ise konakladığınız otellerde yiyeceksiniz. Sadece yanınızda abur cubur bulundurmakta fayda var. Yolculuk uzun, sıkıldıkça bir şeyler yeme ihtiyacı duyabilirsiniz. :)

Fes

İlk gün öğle yemeğimizi Benmanya isimli yerel bir restoranda yedik. Yemekleri ve restoranın ortamı güzeldi tavsiye ederiz.

Akşamımızı da Fas'ın Marakeş, Fes ve Şafşavan'da bulunan zincir cafelerinden biri olan Cafe Clock'ta geçirdik. Tatlı bir ortamı var. Sadece yemek değil bir şeyler içmek için de oturulabilir.

İkinci gün artık yerel restoranlara ara deyip yeni şehir bölgesinde  karşımıza çıkan Mc Donald's 'a koşarak girerek hem öğle yemeği hem de akşam yemeği sayılabilecek bir saatte yiyerek günü tek öğün ile bitirdik.

IMG_5070.jpg

Şafşavan

Öğlen yemeğimizi fazla aramadan Fes'ten deneyimli olduğumuz ve beğendiğimiz Cafe Clock 'ta yedik.


Akşam yemeğinde bu tatilde fazla uzak kaldığımız ve özlediğimiz İtalyan mutfağına kavuşarak Pizzeria Mandala 'da pizza, makarna, şarap eşliğinde tatilimizin son akşamına yakışır güzel bir yemek yedik.

Kazablanka

Rabat'ta Kazablaka'ya aktarma beklerken ayaküstü geçiştirme bir kahvaltı yapıyoruz. Saat gereği bu öğün öğle yemeği yerine de geçiyor. 

Akşam'da havaalanına gitmeden tren garında Mc Donald's ile karnımızı doyuruyoruz. 

Kazablanka ile ilgili size burda da verebileceğimiz yararlı bir bilgi yok :))) Bu turda bizi Kazablanka'ya gitmemiş sayabilirsiniz. Biz kendimizi öyle sayıyoruz. Burası bizim gidiş ve dönüş için havaalanını kullandığımız bir durak sadece :)

bottom of page