top of page

2. Gün

Sahra Çölü Turu

Marakeş’ten Sahra Çölü yaklaşık 10-11 saat uzaklıkta. Sahra Çölüne ulaşım ya araba kiralayıp kendi imkanlarınızla gitmek ya da çöl turlarına katılmak. Turlarda gidiş dönüş toplam 3 günlük bir zamana ihtiyaç oluyor. Turlar çöle ulaşana kadar 2 gün boyunca yol üzerinde farklı yerler görmenizi sağlayacak şekilde bol duraklamalı planlanıyor. Tur ekibinin uyumlu ve eğlenceli olması durumunda da sizi güzel bir 3 gün bekliyor diyebiliriz.

 

Mesafenin uzaklığını ve yolların büyük kısmının Atlas Dağları'nda gidilen dolambaçlı yollar olduğu düşününce araba kiralama işine girmek pek mantıklı değil. Ayrıca çöle ulaştıktan sonra gece çölde konaklama için de kendi imkanlarınızla ayarlamak biraz zor ve daha maliyetli olabiliyor. 

_MG_1272.jpg

Biz turumuzu Marakeş'te kaldığımız riad aracılığı ile ayarladık. Kalınan otellerin genellikle tanıdık ve anlaşmalı oldukları tur şirketleri oluyor. Daha siz bir şey sormadan onlar size çöle gidip gitmeyeceğinizi sorup ayarlama yapmaya çalışıyorlar. Verdikleri fiyat şehir içindeki tur fiyatları ile benzer olunca da bari bilindik bir yerden olsun düşüncesi ile turu onayladık. O dönem (2019) tur için kişi başı 70 euro ödedik. Tur içerisinde sadece öğle yemekleri ekstra, akşam yemekleri konaklanan yerlerde yeniliyor ve fiyata dahil. Turların çoğu Marakeş’ten başlayıp ilk gün Quarzazate ve çevresi turu yapıp akşam Dedes Vadisi'nde konaklayıp ertesi akşam Sahra Çölü'nde konaklamalı ve son gün dönüş şeklinde planlanıyor.​

            Tur almadan önce dikkat!!

Turların çoğu hemen hemen aynı rotayı çiziyor ve aynı yerlerde duruyor. Bu yüzden turla anlaşmadan önce rotayı detaylı öğrenebilirsiniz. 
 

Turların fiyatlarındaki farklılık içeriğinden ziyade akşam konaklama yerlerini ve yemeğe durulan restoranları etkiliyor. Ortalama bir fiyata anlaşırsanız konaklama yerleri de ortalama oluyor. Yemek yerleri olarak aşırı bir fark olmayabilir çünkü bizim turda herkes aynı konaklama yerlerinde kalmamasına rağmen öğle yemeklerini hep beraber yedik. Biz biraz daha ortalama yerlerde kalırken ekipten birkaç kişi bizden biraz daha iyi yerlerde konakladı. Bunun farkının ne olduğunu sorduğumuz zaman da onların bizden daha yüksek bir tur ücreti ödediklerini öğrendik. O yüzden verdiğiniz fiyat eğer standart fiyattan fazlaysa kaldığınız yerlerin de söylenen yerler olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.  

Turla anlaşmadan önce tur bitiminde Marakeş’e dönmek istemediğimizi rotamızdaki bir sonraki yer olan Fes’e gitmek istediğimizi söyledik. Ancak turların Marakeş başlangıç Marakeş bitiş şeklinde olduğunu Fes’in gidilen rota dışında kaldığı için oraya bırakamayacaklarını söylediler. O yüzden büyük çantalarımızı Marakeş’te kaldığımız otelde emanete bırakıp yanımıza 3 gün yetecek eşya alıp küçük çantalarımız ile yola çıktık. Ancak dönüş günü öğrendik ki Marakeş başlangıç Fes bitişli turlar da mevcut. Hatta kendi ekibimizden 2 kişi Marakeş'e dönmeden direkt Fes'e gitti. O yüzden planı bu şekilde yapıyorsanız bu konuda ısrarcı olabilirsiniz. Bizim gibi  boşuna zaman kaybetmemiş olursunuz.

Sabah erkenden tura katılmak için Marakeş'te kaldığımız otelden ayrılıyoruz. Turun bizi sabah erken saatte alacağı noktaya gidip beklemeye başlıyoruz. Derken 5 dakika sonra bir araba gelip bizi turun başlangıç yerine götüreceğini söylüyor. Arabaya binmemizle köşeyi dönüp arabanın polis tarafından çevrilmesi bir oldu. Daha ne olduğunu anlamadan arabadan iniyoruz. Şoför bize burda bekleyin yeni araba sizi gelip alacak diyor ve polis arabasına binip gidiyorlar. Biz tabi ufak bir şokun ardından diğer arabayı beklemeye başlıyoruz. Sonuç olarak yeni araba geliyor ve tur başlangıç noktasına ulaşmayı başarıyoruz. Sonrasında o olayın ne olduğunu öğrenemedik ve hiç öğrenemeyeceğiz. Bu da başımızdan geçen garip bir anı olarak kaldı. 😊

Çöl turu öncesi notlar;

 

  • Tur boyunca telefon şarjları için yanınızda harici şarj cihazı bulundurmakta fayda var.

  • Onun haricinde akşamları biraz serin olabiliyor, yanınızda uzun kollu bir şeyler bulunması iyi olur.

  • Çölde kullanmak için yanınızda yüzünüzü kapatabileceğiniz bir şal gibi bir şey olmasını istiyorlar. Çöle ulaşana kadar durulan duraklardaki dükkanlardan uygun fiyata satın alabilirsiniz.

IMG_4760.jpg

İlk durağımız olan Aid Benhaddou'ya ulaşıyoruz. Burası Marakeş ile Sahra Çölü arasındaki Quarzazate’de eski kervan yolu üzerinde bulunan tarihi bir köydür.

 

1987 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan bu köy Fas toprak kil mimarisinin harika bir örneğiymiş. Mumya, Gladyatör gibi yaklaşık 23 tane film ve 2 tane dizi bu köyde çekilmiş.

Burda yerel bir rehber ile köy gezisi yapıyoruz. Sonrasında da turun anlaşmalı olduğu bir restoranda verilen öğlen yemeği molası sonrası yola devam ediyoruz.

Yemek sonrası yol üzerindeki diğer durağımız olan Atlas Film Stüdyolarına ulaşıyoruz. Burası yüz ölçümü olarak dünyanın en büyük film stüdyosu diye geçiyormuş. Birçok filmin setleri hala stüdyo içinde kurulu halde duruyormuş. İstenirse rehber eşliğinde stüdyo içinde turlar düzenleniyormuş ancak biz içine girmeden görüp yola devam ediyoruz.

Stüdyo bölgedeki iklim ve hava koşullarının uygun olmasından dolayı ve birçok ülke ortamını iyi taklit edebilen bir doğaya sahip olduğu için günümüzde hala kullanılır durumdaymış.

_MG_1320.CR2
_MG_1343.CR2

Akşam konaklama öncesi son durağımız Monkey's Finger Mountain. Tamlalt'a giden yol üzerinde nasıl oluştuğu tam olarak bilinmeyen ama erozyona uğrayan kayalıklarda fotoğraf çekmek için kısa bir mola veriyoruz.

  

Sonrasında akşam konaklayacağımız otele ulaşıyoruz ve akşam yemeğini otelde yiyoruz. Konakladığımız yer küçük ve sessiz bir köydü. Otelin çevresi o kadar karanlıktı ki terastan bugüne kadar gördüğümüz en güzel gökyüzü görsellerinden birine burda şahit oluyoruz ve ertesi akşam çölde konaklarken nasıl bir manzara ile karşılacağımızı düşünerek günü bitiriyoruz.

Çöl turundaki ilk günümüzü;

A. Marakeş

B. Aid Benhaddou

C. Atlas Film Stüdyoları

D. Gül Vadisi (dinlenme molası)

E. Monkey's Finger Mountains 

şeklinde bir rota ile tamamlıyoruz.

 

Adsız.png

3. Gün

Sahra Çölü Turu

Sabah kahvaltımızı otelde yapıp Sahra Çölü'ne olan yolculuğumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz.​ İlk durağımız berberi topluluğunun yaşadığı Tinghir şehri oluyor. Şehir halkı ana geçimini canlı hayvanlardan elde edilen tüylerden yaptıkları halılar ile sağlıyormuş.

Tur için bizi yol kenarında bir bahçeye bırakıyorlar. Ne olduğunu anlamaya çalışırken yerel bir rehber bizi karşılayıp bahçe içlerinden geçirip bölgedeki bitkilerin, palmiye ağaçlarının ve köyün hikayelerini anlatmaya başlıyor. Keyifli bir bahçe yolculuğu sonrası köye ulaşım sağlıyoruz. Kısa bir halı tanıtım turunun ardından şehirde biraz dolaşıp öğle yemeği yiyeceğimiz restorana geçiyoruz.

 

IMG_4778.jpg
IMG_4785.jpg
IMG_4800.jpg

Yemek sonrası yola devam ediyoruz. Çöl öncesi son durağımız Todgha Gorge. Yani Todgha Kanyonu.

 

Hem Todgha hem de komşusu Dades nehri içinden geçtikleri dağların 40 kilometrelik mesafelerini oyarak derin, uçurum kenarlı kanyonları oluşturmuş. Kanyon duvarlarının yükseklikleri değişkenlik göstermekle beraber bazı bölgelerde 400 metreye kadar çıkıyormuş.

    

Yağmursuz zamanlarda kanyon zemini kuruyormuş ve zeminde yürüyüş yapıp iç kısımlara ulaşmak mümkünmüş. Ancak yağmur dönemlerinde nehir, kanyon tabanını güçlü bir sel şeklinde kaplıyormuş.

Evet yaklaşık 1 buçuk günlük bir yolculuk sonrası Merzouga'ya ulaşmayı başarıyoruz. Merzouga, Fas'ın Cezayir sınırına yakın Sahra çölüne açılan kapısıdır.

 

Burdan develerle yaklaşık 1 saatlik yolculuk ile Sahra Çölü içerisinde kalınacak kamp alanına varıyoruz. Tabi kamp alanına ulaşmadan önce kum tepelerinden güzel bir manzara ile günü batırıyoruz.

IMG_4884.jpg

Akşam yemeğini kamp alanında yiyip, kamp çalışanlarının ateş başında yaptıkları minik eğlence sonrası bir gece önceden ön gösterimini yaptığımız ışıksız Sahra Çölü'nde harika gökyüzünü izleyerek günü noktalıyoruz. 

Kamp alanında geçirdiğimiz akşamdan sonra çöle ulaşmak için 2 gün yollarda yorulduğumuza değdiğini anlıyoruz.

deve

   Çöl turundaki ikinci günümüzü;

   A. Tinghir

   B. Todgha Gorge

   C. Merzouga

şeklinde bir rota ile tamamlıyoruz.

hop.png

4. Gün

Sahra Çölü Turu

Kampta sabah erkenden uyanıp gün doğmadan kum tepelerine tırmanarak gün doğumunu izleyebileceğimizi söylemişlerdi. Uzaktan baktığımız zaman tırmanma gayet kolay ve kısa süreceğini düşündüğümüz için gün doğumundan 1 saat kadar önce yola çıkarız planı ile sabah uyanıyoruz.

 

Yolun başında hala kısa bir yürüyüş yapacağımızın hayalini kurarken ilerledikçe pek de yol katetmediğimizi anlamaya başlıyoruz. Kum tepelerine ulaştıkça bu tepeleri aşmanın çok da kolay olmadığını yaşayarak anlıyoruz. Fazlasıyla zor ve uzun bir parkurun ardından tepeye ulaşmayı başarıp gün doğumunu ucu ucuna yakalıyoruz.

 

Burada biraz çölün tadını çıkardıktan sonra kahvaltıyı kaçırmamak için kamp alanına geri dönüyoruz. 

_MG_1504.CR2

Kahvaltı sonrası Marakeş'e geri dönüş için kamp alanından ayrılıyoruz. Dönüş yolunda ihtiyaç molaları hariç duraksız uzun bir otobüs yolculuğu yapıyoruz. Akşama doğru Marakeş'e varmış oluyoruz.

 

Marakeş'teki otele gidip eşyalarımızı alıyoruz. Sonraki durağımız olan Fes'e gitmek için tren garına yola koyuluyoruz. En yakın Fes treni biletleri ertesi günü sabahına olunca bekleme süremizi tren garının karşında 4-5 saat uyuyabileceğimiz bir otel bulup biraz dinlenerek geçiriyoruz. 

Böylece Sahra Çöl Turu'nu da bitirip tatilimizin 4. gününü bitiriyoruz. Hadi bakalım diğer durağımız Fes'e yola çıkabiliriz.

doğum.jpg
IMG_5009.jpg
bottom of page