top of page

Prag tatilimizi Nisan 2022 yılında, 3 gece 4 günlük bir rota çizerek gerçekleştirdik. Uçak saatlerinden dolayı gidiş ve dönüş günlerini de ufakta olsa değerlendirdik ancak o günleri saymazsak Prag'da tam olarak 2 gün geçirdik diyebiliriz.

Prag'a gitmek için en uygun zamanlar aslında yaz ayları. Ancak yaz aylarında şehir fazlasıyla kalabalık olduğu için bahar aylarını değerlendirmek bizce daha mantıklı. Gerçi biz Nisan ayının başında gittiğimiz halde havada hiç bahar kıpırtısı yoktu. Ortalama 2 derece gibi bir hava sıcaklığı ile 4 gün boyunca biraz üşüdük. Ancak pişman değiliz. Yine olsa biraz daha kalın kıyafetlerle yine gideriz.  :)

İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanın'dan yaklaşık 2 buçuk saat süren uçuş ile Prag'a ulaştık. Çek Cumhuriyeti Türkiye’den 2 saat geride. Saat farkının avantajı ile uçağa bindiğimiz saatte Prag'a indik.

 

Pasaport kontrolünden geçip terminalden çıkarken ilk iş hemen çıkışta bulunan makinelerden konaklayacağımız yere ulaşmamızı sağlayacak olan toplu taşıma biletlerinden almak oldu. Biletleri de aldıysak bir sonraki adım metro hattına ulaşmak. Bunun için hemen terminal çıkışından kalkan 119 numaralı otobüsü kullandık. Yaklaşık 15-20 dakika süren bir otobüs yolculuğunun ardından Nadrazi Veleslavin durağından metro aktarması yapıp 10-15 dakikalık metro yolculuğu sonrası merkeze (Mustek durağına) ulaştık. Bu duraktan gideceğiniz yere yakın olan metro, tramvay, otobüs gibi aktarmaları yapıp ulaşım sağlamak çok kolay. Gerçi buraya kadar olan kısımda da herhangi bir zorluk yaşamadık.

Burada önemli nokta havaalanından çıkarken kullanılacak otobüs. Türkiye’den gelen uçaklar Terminal 1'e iniyor. Hemen terminal çıkışının karşısındaki duraklardan otobüse binebiliyorsunuz.

 

Eğer ulaşmak istediğiniz yere A metro hattını kullanarak gidiliyorsa o zaman 119 no’lu otobüs, B metro hattı lazımsa 100 no’lu otobüsü tercih etmelisiniz. Amacınız bizim gibi Mustek durağına ulaşmaksa her iki otobüsü de tercih edebilirsiniz. 119 ve sonrasında A metro hattı ile giderseniz Mustek durağına 5-10 dakika daha hızlı ulaşırsınız.

Terminal çıkışındaki makinelerden alınan biletler 90 dakika geçerli olduğu için metro aktarmasına ekstra bilet alınmasına gerek olmuyor. Burda dikkat edilmesi gereken şey bavullar için de ayrıca bilet alınması gerektiği. Kişi başı 40 Czk bilet, 20 Czk bavul bileti ücretleri.

Bir de direkt merkeze ulaşım sağlayabileceğiniz AE denilen Airport Express otobüsleri var. Onları tercih etmek belediye otobüsü ve metro aktarmasından daha konforlu olmakla beraber fiyat olarak daha pahalı.  AE kullanacaksanız biletleri otobüs şoföründen, terminal içindeki bilgi merkezlerinden veya online olarak alabilirsiniz.

Peki Prag'da nerede konaklanmalı derseniz; 

Şehir 10 bölgeye ayrılmış ve bu bölgeler Praha 1, Praha 2 şeklinde isimlendirerek tanımlanıyor. Praha 1 bölgesinde kalmak şehir merkezinde ve birçok turistik bölgeye yakın bir yerde konaklamak anlamına geliyor. Bölgeler 1'den 10'a kadar gittikçe merkezden uzaklaşıyor anlamına gelmektedir. Praha 1 bölgesi içerisinde  Stare Mesto (Old Town), Nove Mesto (Yeni Şehir) ve Mala Strana ve Prag Kalesi bölgelerini sayabiliriz.

Biz Praha 8'de Karlin bölgesinde konakladık. Praha 8 diyince şehir merkezine çok uzak bir yer gibi algılanabilir. Ancak Karlin bölgesi hem Praha 2'ye ve Praha 3'e sınır mahalle olduğu için Prag'da konaklamak için ideal bir mahalle sayılabilir. Toplu taşıma olanakları çok fazla olduğu için ister metro-tramvay ile isterseniz de 20-25 dakika yürüme ile rahatlıkla merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz.

Peki biz 2022 (Nisan) yılında bu rota için ne kadar harcadık derseniz;

  • Uçak biletini Pegasus kampanyasından iki kişi gidiş dönüş 1400 TL'ye aldık.

  • Konaklamaya iki kişi yaklaşık 220 euro

  • Şehir içi ulaşıma iki kişi 27 euro

  • Yeme içme ve kişisel harcamalarımıza ise iki kişi yaklaşık 350 euro harcadık.

O zaman yeterince giriş bilgisi verdiysek Prag gezi rehberimiz başlasın!!

bottom of page